Cvičenie s vlastnou váhou

Cvičenie s vlastnou váhou

Dávali ste si niekedy predsavzatie, že začnete cvičiť a nakoniec Vás odradilo, že na to nemáte čas chodiť do fitnesscentra alebo ste si našli nejakú inú výhovorku? Čo ak by sme Vám povedali, že na cvičenie nepotrebujete denne 2 hodiny a do formy sa môžete dostať bez toho, aby ste míňali peniaze na posilňovňu? Vyskúšajte cvičiť doma s vlastnou váhou len za pomoci niekoľkých základných pomôcok. Ak Vás to zaujalo, tak čítajte ďalej. Dozviete sa o výhodách cvičenia s vlastnou váhou doma, bez používania rôznych drahých posilňovacích strojov, ktoré v konečnom dôsledku môžu narobiť viac škody ako úžitku.

V minulosti ľudia využívali na cvičenie prevažne vlastnú váhu. Napríklad takí Sparťania, ktorí sú dodnes všeobecne považovaní za najtvrdších bojovníkov, aký kedy existovali, napriek tomu, že nepoznali žiadne stroje na cvičenie. Naopak, ich spôsob cvičenia bol hlavnou príčinou, prečo boli takí obávaní bojovníci. V súčasnosti sú najlepším dôkazom výhod cvičenia s vlastnou váhou gymnasti – majú vypracované postavy a obrovskú silu.

 

Asi najdôležitejšie dôvody, prečo väčšina z nás začne cvičiť sú sila, zdravie, a v prípade mužov aj svaly (ženy sa nemusia báť, že cvičením budú veľké a svalnaté). Výsledkom cvičenia s vlastnou váhou bude vypracovaná postava, ktorá vyzerá dobre a prirodzene.

Ďalšou veľmi dôležitou výhodou je schudnutie, čo poteší najmä dámy.

 

Cvičenie s využívaním vlastnej hmotnosti je to najefektívnejšie zo všetkých, pretože

cviky posilňujú celé telo; nie vypracovávaním jednotlivých svalov alebo skupín svalov,

ale ako integrovaný celok. To znamená, že rozvíja šľachy, kĺby a nervový systém súčasne

s rozvojom svalov.

 

Cvičenie s vlastnou váhou chráni a posilňuje kĺby. Poškodenia vznikajú, pretože kulturistické a vzpieračské pohyby sú dosť neprirodzené. S cieľom zamerať dôraz na svaly je telo nútené zdvíhať ťažké bremená pohybmi a v uhloch, ktoré sa bežne v prírode nevyskytujú.

 

Ďalšie výhody cvičenia bez strojov:

  • Správne cvičenie s využitím vlastnej hmotnosti zlepšuje fyzický stav a rozvíja veľkú silu.

  • Zapájate viac svalov ako pri cvičení na strojoch, kde precvičíte len jednu svalovú partiu izolovane

  • Pri izolovanom cvičení na strojoch Vám hrozí vytvorenie svalovej nerovnováhy a to vedie k zlému držaniu tela, zakriveniu chrbtice, bolesti kĺbov a pod.

  • Spevníte si svaly stredu tela a stabilizátory, ktoré sú okrem iného dôležite pre prevenciu zranenia

Na základné náradie a jednotlivé cviky efektívneho domáceho cvičenia sa pozrieme nabudúce.